Back to school – By Vic volgt glasopleiding Kunstacademie België

glas in lood ontwerp by vic glaskunst september 2018

Sinds vorige week zit ik één dag in de week weer in de schoolbanken. Of beter gezegd: ik sta.

 

Ik ga namelijk naar de glasopleiding van de Noord Limburgse Kunstacademie, in Lommel. In de kelder van Het Glazen Huis, ga ik weer leren denken  vanuit de vorm in plaats van uit de techniek – iets dat is ontstaan in de vele jaren dat ik nu bezig ben met fusen. In de ondergrondse ruimtes van deze glastempel ga ik mij verder ontwikkelen tot beeldend kunstenaar. Althans, dat hoop ik.

Lesje geduld
Het eerste wat mij opvalt is, dat het vooral lessen zijn in geduld en hoe ik geneigd ben het tijdrovende proces van met de hand creëren te omzeilen met snelle foto’s via mijn Iphone. Terwijl juist het ‘ouderwetse handwerk’ zo belangrijk is. Want terwijl de uren vorderen schakel ik langzaam af van een druk hoofd naar rust in denken en doen. Rust om te kijken, te proberen, te gummen, door te krassen, weg te leggen, op te frommelen, een nieuw vel te pakken en opnieuw te creëren. Docent Lieve komt om de zoveel tijd kijken, neemt mijn ontwerp, loopt er mee weg en vraagt mij er van een afstand naar te kijken. Dit helpt enorm. Vaak gaat ze weer weg met een nieuwe opdracht, om dit of dat lijntje nog eens anders te plaatsen. Om te kijken of ik iets kan weglaten of juist toevoegen.

Volharding loont
Mijn geduld en volharding beloon ik na zes uur schetsen met twee mini ontwerpen voor glas-in-lood ramen. Yes, gelukt, denk ik. Maar voordat ik om tien uur in de avond weg ga krijg ik nog een laatste opdracht mee: “Allee Vicky, als ge nu in uw atelier nog eens wat varianten gaat maken met kleuren, alsof het licht door het papier schijnt. Dan zult ge zien da ge nog weer veel verder komt. Nu is dat alles in één toon. Das saai.”

Morgen verder
Ik zucht. Ze heeft vast gelijk. Want wat ik aan het eind van de dag uit Lommel mee terugneem naar mijn atelier in Vught is zoveel meer dan waar ik mee begon. Ik moet er inderdaad opnieuw mee aan de slag, wil ik een stapje verder komen. Maar niet nu. Eerder morgen. Of overmorgen. Voor nu is mijn geduld op. De rek eruit. De ogen moe. Ik ga terug naar huis, een uur door het donker rijden.  Afschakelen van de kunsten en opschakelen naar het gezinsleven.

Uitleg ontwerpproces
Stap 1 was het scheuren en plakken van tijdschriften. Stap 2 was het kiezen van een mooie compositie. Stap 3 was het overtrekken van de lijnen uit deze compositie. Stap 4 bestond uit het vinden van lijnen, een compositie die bij mij past. Stap 5 bestaat uit het vinden van een goede kleurencompositie en het spelen met diktes van loodlijnen. Op de foto’s hierna zie je stap 2 en het voorlopige resultaat van stap 5.

De site van de kunstacademie vind je hier.

glas in lood ontwerp by vic glaskunst september 2018

Contact met Vic