Glaskunst in opdracht – hoe verloopt dat proces eigenlijk?

Enkele maanden terug kreeg ik een mailtje van de Personeelsvereniging van Belned uit Raamsdonksveer. Mijn idee voor een jubileum kunstwerk was geselecteerd en of ik het wilde toelichten. Vanaf dat moment startte het ontwerp- en maakproces, waarbij ik mijn opdrachtgevers goed op de hoogte hield met foto’s en filmpjes. 

Glaskunst in opdracht laten maken
Glaskunst in opdracht, steeds meer bedrijven doen dit en steeds meer bedrijven weten daarbij de weg te vinden naar By Vic glaskunst uit Vught. De combinatie van ‘jij het verhaal, ik de vorm’ en het ‘maken van kunst met een betekenis’ waarbij ik ‘je via foto’s en filmpjes op de hoogte houd van de voortgang’ slaat aan. Zo’n opdracht kan overigens gaan om iets heel groots, of iets kleiners, zoals manchetknopen of broches van glas met daarin een link naar je huisstijl verwerkt.

Jubileumcadeau
In het geval van Belned had ik naar aanleiding van een vraag die binnen kwam per mail via de stichting KUBRA een schaal voorgesteld als jubileumcadeau. Eenmaal in gesprek met de verantwoordelijke mensen binnen Belned bleek het budget te voorzien in een groter cadeau en kunstwerk. Belned bestond op 20 oktober namelijk 40 jaar en dat moest grootst gevierd worden. Ik ging er graag mee aan de slag.

Prijsopgave
Tijdens ons eerste gesprek nam ik twee maquettes van/met glas mee. Met een akkoord op het principe van één van de twee voorstellen én met informatie over de plaats waar het kunstwerk moest komen te staan in het achterhoofd – een kantoortuin – kon ik vervolgens een goede prijsopgave maken. Ik benaderde diverse glazeniers voor technisch advies (wel glas op glas lijmen of niet, welke lijm of kit vonden zij stevig genoeg et cetera), maakte wat modellen van karton en kwam tot een bijgeslepen variant. Geen glas op glas meer, maar glas in een sokkel verlijmd. Steviger en net zo mooi.

3D presentatie
Via HUISstijl-interieur in den Bosch regelde ik een presentatie van mijn aangepaste ontwerp in Sketch Up. Zo kon ik mijn opdrachtgevers per mail in 3D laten zien wat ik voor mij zag en op afstand wat opties voorleggen met daarbij de kosten per variant.

Maquette van/met glas

Tijdens een tweede afspraak had ik naar aanleiding van een telefoontje nog wat extra aanpassingen in het ontwerp aangebracht en dit in een miniversie uitgewerkt. Dit is een foto van de maquette die ik toen meenam. De kleuren van het glas verwijzen naar de producten en huisstijl van Belned. De belijning komt uit hun logo. Daarnaast spraken we af dat ik in één van de platen de jaartallen 1978-2018 zou plaatsen en ik kreeg de vrijheid om tijdens het echte maken van het object mijn kunstenaarshart te volgen en binnen het concept last minute aanpassingen te doen.

 

 

Foto’s en filmpjes
Tussendoor stuurde ik  foto’s om de opdrachtgever bij het maakproces betrokken te houden. En ik maakte af en toe een filmpje. Van het slijpen van de platen toen ze gestookt waren, en van de platen in de sokkel, die ik ontwierp en liet maken bij de sokkelfabriek in Ravenstein.

 

 

Atelier bezoeken
Vlak voor oplevering kwamen de opdrachtgevers langs in mijn atelier. Zo konden ze met eigen ogen zien waar ik mee bezig was én goedkeuring geven op de plaatsing van de laatste platen in de sokkel.

Certificaat met een verhaal
Toen het object klaar was en werd opgehaald, ging het mee de bus in, samen met een certificaat dat ik schreef met input van de Personeelsvereniging. Dit doe ik altijd voor een stukje extra beleving en daarmee extra impact bij de ontvanger. Eind november ga ik persoonlijk langs om kennis te maken met de directie van Belned en het werk nader toe te lichten. Ik hoorde dat ze enthousiast waren over het kunstwerk dus heb er extra veel zin in om alles persoonlijk uit te leggen.

Ook glaskunst cadeau doen?
Wil jij ook een exclusief cadeau geven met een betekenis? Groot of wat kleiner? Ik sta open voor elke opdracht en weet zeker dat we samen tot een gaaf concept komen. Bel of mail mij om een en ander door te praten of maak een afspraak in mijn atelier, dan kan ik je ter plekke laten zien wat er allemaal mogelijk is. En wat de materialen en machines zijn waar ik mee werk.

Contact met Vic